Wednesday, December 10, 2008

Кавърма Арбанашка Мозайка от Бон Апети

Това, в което винаги съм обвинявала българската кухня е липсата на въображение.
При тези невероятни природни условия, които има България, всичко в нашите рецепти се върти около месо, лук, чушки и домати. (А това как при това изобилие на мляко сме успели да направим само два вида сирене и един кашкавал е съвсем друга тема... но която само потвърждава по-горното твърдение...)

За по-празнично се добавя някоя гъба и кашкавал и това е... В последните години се наблюдава и активното участие на киселите краставички и майонезата в по-засуканите домашно приготвени манджи... Естествено става дума за това, което нормалният човек приготвя вкъщи.

За това, когато преди няколко седмици Дана ми показа ей така, между другото, тази рецепта от Бон Апети, аз я погледнах с голяма доза скептицизъм...
Но т.к. бях в период на голямо изтощение, дължащо се на продължилото няколко дни изключително недружелюбно поведение на Минискюла, реших, че така и така имам всички продукти, защо да подминавам тази случайно срещнала ме идея.

Оригиналта рецепта модифицирах само с намаляване на количеството месо, премахване на яйцето и увеличаване броят на киселите краставички и гъбите. Промених и последователността на прибавяне на лука, гъбите и чушките, тк дадената от Бон Апети ми се стори, че не отговаря добре на особеностите на трите зеленчука :)


Кавърма "Арбанашка Мозайка" от Бон Апети


Продуктите:
за 6 порции

450 г свинско месо
200 г сирене
400 г гъби
6-7 кисели краставички
3-4 големи червени чушки
2 глави лук
1 домат
1 шепа зелени обезкостени маслини
7-8 стръка магданоз
6-7 с. л. олио
1-2 ч. л. чубрица
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:

Свинското месо се нарязва надребно и се запържва в олио.Лукът се смесва с месото и се запържва с него. Последователно се добавят нарязаните на ситно гъби, чушките нарязани на ивици и настърганият почистен домат.
Всичко се задушава около 15 мин на средно силен огън, докато чушките и гъбите пуснат водата си. Добавяме нарязаните на кубчета кисели краставички и целите маслини и оставяме да поври още 10 мин. Посоляваме на вкус и прибавяме чубрицата и черния пипер.

След това сместта се наръсва с натрошенето сирене и се запича в загрята на 200 градуса фурна до изпаряване на водата.

За гарнитура, аз лично предпочетох класическото картофено пюре, но добра алтернатива е също така и semoule ...

В оригиналната рецепта пресипват сместа в глинен гювеч, но аз лично използвах моето любимо червено LeCreuset Doufeu, в което запържих и задуших всичко, и което пъхнах след това във фурната.

Резултатът беше отличен! :)

No comments:

Post a Comment