Sunday, December 9, 2007

Фондю от сирене Mont D'or

Това е една бърза и лесна рецепта, която наскоро открих и за която откровено съжалих, че не съм срещнала по-рано. Тя е идеална алтернатива за почитателите на френското фондю, които не разполагат с уред за топене на сирене.

Поради факта, че имахме гости, нямах нито време, нито условия за заснемане на крайния продукт.

А за тези, които се чудят на какво точно прилича това сирене, ето малко информация и снимки за него - Моnt D'or.

Продукти:
за 3 порции

един среден Мont d'Or
една винена чаша бяло вино Ризлинг
една малка глава лук Ешалот
150 грама пушени гърди, нарязяни на ситни кубчета
щипка настъргано индийско орехче

Приготовянe:

Махнете кората на сиренето. Но не го изваждайте от кутията.
Вътрешността трябва да е кремообразна, но не прекалено течна.
Подрежете горния ръб, който свързва кората и стените. Така се избягва острият вкус при печенето.
Загрейте фурната на 120 градуса.
Запържете в сух тиган, без мазнина, пушените гърди. След като отделилата се вода се изпари прибавете ситно нарязания лук. Задушете до омекване на лука.
Изсипете чашата вино в сиренето, кутията с което предварително сте сложили в тава или съд, който може да влезе във фурната. Добавете пушените гърди и лука в сиренето. Добавете индийското орехче. И пъхнете всичко във фурната без да разбърквате за около 15 минути.

Сервира се незабавно с гарнитура от варени с кората картофи. Аз прибавих и зелена салата с подправена с винен оцет. А специално за Шу, и малко асорти от различни сурово сушени колбаси... :)



No comments:

Post a Comment