Неделният кулинарен маратон завърши с едно печено филе от патица, което купих вече оформено. Това беше и идеален повод за тест на новата ми термосонда, която си самоподарих, с надеждата, че това ще събуди потъналото ми в дън земя Коледно настроение. Естествено, покупката нямаше очаквания ефект върху моето състояние, но пък за сметка на това мисля, че ще промени към по-добро резултатите ми с печените меса.
Печено филе от патица с картофи а la Sarladaise
Продукти:
за 3 порции
Едно филе около 400 грама.
Сол, пипер на вкус.
Гарнитура:
5-6 средно големи сварени и изстудени картофи
една скилидка чесън
магданоз
зехтин
Приготвяне:
Загрях фурната на 200 градуса.
Пъхнах филето в загрятата фурна, с предварително поставената, според указанията, термосонда. Нагласих я на 75 градуса, за добре изпечено месо.
От време на време поливах филето с отделения при печеното сок и мазнина.
В момента, в който температурата беше достигната, сондата иззвъня - патицата беше изпечена!
Гарнитурата беше от запържени с малко чесън сварени картофи (останали от предната вечер от фондюто), които нарязах на кръгчета. Оригиналната рецепта е с гъша мазнина, вместо зехтин, но аз някак си не мога да приема животинската мазнина като средство за пържене.
След като картофите се зачервиха, ги махнах от огъня, поръсих с малко магданоз и сервирах веднага...
И двамата установихме, че сондата си беше свършила добре работата - патешкото беше изпечено точно, както го харесваме!
Печено филе от патица с картофи а la Sarladaise
Продукти:
за 3 порции
Едно филе около 400 грама.
Сол, пипер на вкус.
Гарнитура:
5-6 средно големи сварени и изстудени картофи
една скилидка чесън
магданоз
зехтин
Приготвяне:
Загрях фурната на 200 градуса.
Пъхнах филето в загрятата фурна, с предварително поставената, според указанията, термосонда. Нагласих я на 75 градуса, за добре изпечено месо.
От време на време поливах филето с отделения при печеното сок и мазнина.
В момента, в който температурата беше достигната, сондата иззвъня - патицата беше изпечена!
Гарнитурата беше от запържени с малко чесън сварени картофи (останали от предната вечер от фондюто), които нарязах на кръгчета. Оригиналната рецепта е с гъша мазнина, вместо зехтин, но аз някак си не мога да приема животинската мазнина като средство за пържене.
След като картофите се зачервиха, ги махнах от огъня, поръсих с малко магданоз и сервирах веднага...
И двамата установихме, че сондата си беше свършила добре работата - патешкото беше изпечено точно, както го харесваме!
No comments:
Post a Comment