Saturday, November 17, 2007

Откриване на сезона..

След една безкрайна седмица преминала в сив студ, задръствания и късно прибиране, и непредвидени разходки из задни дворове, най-накрая дойде петък!!!

Петък е денят, в който семейството е отново става "пълен комплект" и това ме вдъхновява за нови кулинарни експерименти и упражнения.

Както винаги, това, което ме мотивира е да готвя за хората, които обичам. Не мога да готвя само за себе си. Правя го, само когато съм в изключително его-центрирано настроение и след това даже ми се е случвало да се чувствам гузно. Някак си ми е странно да вложиш толкова много усилия в нещо, което си консумираш съвсем сам. Радостта идва от споделянето. Звучи архаично, но за мен е така.

Но да се върна на петъчната ноемврийска вечер, в която взех решение да открия официално сезона на коледните вкусотийки. Един поглед на витрината на деликатесния беше достатъчен за да реши менюто - Boudins Blancs aux Pommes caramélisées.

Това са един вид френски наденички, които ги приготвят изключително през зимния сезон и които се съчетават прекрасно с ябълки, карамелизирани на тиган...

Boudins Blancs aux Pommes caramélisées - Бели Наденички с Карамелизирани Ябълки


Продукти:
за 2 порции

2 boudins blancs
3 големи ябълки от сорта Golden
2 лъжички акациев мед
50 гр масло
сол, смес от различни видове пипер

Приготвяне:

Наденичките се обелват и се слагат в загрята на 220 градуса фурна. След като се зачервят от едната страна се обръщат внимателно, за да се зачервят и от другата.

Ябълките се слагат в нагорещеното масло. Добавя се медът и внимателно, за да не се повредят парчетата, се обръщат, за да се покрият равномерно със соса от масло и мед. Оставят се да се карамелизират на средно силен огън, обръщат се от време на време, като се внимава да не загорят. Цветът им трябва да е златист от всички страни.
Сервира се веднага, поръсено с малко прясно смлян смес от пипер.

No comments:

Post a Comment