Подтиквана от кулинарната си амбиция, днес реших да осъществя една отдавнашна моя мечта - Boeuf Stroganov.
Това е една бърза и не много сложна (на пръв поглед) рецепта от аристократичен произход, в която основната съставка е говеждото. Версиите за това как е създадена са безброй. Както и вариациите в съставките и начина на приготвяне.
След като изчетох цялата си колекция готварски книги и изрових хиляда и една уеб рецепти, реших да се спра на следния вариант :
Това е една бърза и не много сложна (на пръв поглед) рецепта от аристократичен произход, в която основната съставка е говеждото. Версиите за това как е създадена са безброй. Както и вариациите в съставките и начина на приготвяне.
След като изчетох цялата си колекция готварски книги и изрових хиляда и една уеб рецепти, реших да се спра на следния вариант :
Воеuf Stroganov aux Tagliatelle - Бьоф Строганоф с Талятеле
Продукти:
за 4 порции
500 гр говеждо филе
3 глави лук "Echalotte"
200 мл течна сметана
100 гр масло
1 супена лъжица брашно
1 супена лъжица червен пипер
сол, пипер
500 гр говеждо филе
3 глави лук "Echalotte"
200 мл течна сметана
100 гр масло
1 супена лъжица брашно
1 супена лъжица червен пипер
сол, пипер
150 гр гъби пачи крак
50 гр масло
450 гр сухи спагети Талятеле с яйца
Приготвяне:
Както вече казах, вариантите са много, но аз лично, избрах този, в който ситно нарязаното на ивички от 2х3 см месо се запържва на силен огън в 2/3 от разтопеното масло. След като доби равномерно златисто кафяв цвят, го извадих в топъл съд заедно с образувалия се сос. В същия тиган запържих ситно нарязания лук в останалата 1/3 масло.
След като лукът стана златист, върнах месото и соса в тигана. Поръсих с брашното и червения пипер, след което добавих и сметаната. Намалих силата на котлона и оставих 4-5 минути да къкри без да завира.
Най-накрая добавих и гъбите, които първо кипнах 1 мин в солена вода, за да не нагарчат. След което ги задуших 7-8 минути на слаб огън с масло.
Сервирах веднага върху горещи талятеле ал денте.
Всичко изглеждаше добре, до момента на сервирането, в който установих, че сосът ми се е сгъстил изключително бързо и много... Получилата се конститенция беше вкусна, но наистина много плътна. Месото също не беше достатъчно крехко за моя вкус.
Следващият път ще опитам да добавя 100-150 мл телешки бульон, в който ще оставя месото да се свари, след като съм го запържила. Така от една страна месото ще се задуши и омекне, а от друга сосът би се получил по-рядък.
Що се отнася до гъбите ... Пачият крак е доста капризен и въпреки предварителното кипване, проблемът с лекото нагарчане не беше решен напълно... Може би обикновените печурки биха били по-подходящи за случая.
Като цяло си поставих двойка по десетобалната, въпреки че Шу ме увери, че резултатът изобщо не е толкова зле, колкото се опитвам да го изкарам...
След като лукът стана златист, върнах месото и соса в тигана. Поръсих с брашното и червения пипер, след което добавих и сметаната. Намалих силата на котлона и оставих 4-5 минути да къкри без да завира.
Най-накрая добавих и гъбите, които първо кипнах 1 мин в солена вода, за да не нагарчат. След което ги задуших 7-8 минути на слаб огън с масло.
Сервирах веднага върху горещи талятеле ал денте.
Всичко изглеждаше добре, до момента на сервирането, в който установих, че сосът ми се е сгъстил изключително бързо и много... Получилата се конститенция беше вкусна, но наистина много плътна. Месото също не беше достатъчно крехко за моя вкус.
Следващият път ще опитам да добавя 100-150 мл телешки бульон, в който ще оставя месото да се свари, след като съм го запържила. Така от една страна месото ще се задуши и омекне, а от друга сосът би се получил по-рядък.
Що се отнася до гъбите ... Пачият крак е доста капризен и въпреки предварителното кипване, проблемът с лекото нагарчане не беше решен напълно... Може би обикновените печурки биха били по-подходящи за случая.
Като цяло си поставих двойка по десетобалната, въпреки че Шу ме увери, че резултатът изобщо не е толкова зле, колкото се опитвам да го изкарам...
No comments:
Post a Comment