Friday, March 6, 2009

Чийзкейк по френски

Много ярко си спомням всяка среща с нов за мен вкус. Единственото изключение, за което не мога да си спомня кога за пръв път съм го опитала, е чийзкейкът. При това, любовта, сигурна съм, че беше от първата хапка. Обожавам този десерт, но винаги ми се е струвало невъзможен за направа в домашна обстановка.

Аз по принцип съм малко на вие със сладкарските изделия. Просто вярвам, че човек е или добър готвач, или сладкар... Двете комбинирани са рядкост. Както и добрите готвачи рядко са добри фотографи. И обратното... :)

Но да се върнем на чийзкейка. И неговата непостижимост ... или поне беше такава до вчера, когато разглеждайки прекрасния блог на Беа изведнъж съзрях тази невероятно проста и лесна рецепта на бленувания кейк. Всъщност това е френската версия на чийзкейка, която там се нарича "gateau au fromage", т.е. сладкиш със сирене :)

Реших да не чакам вдъхновението ми да отлети безрезултатно и този път, а веднага запретнах ръкави. Рецептата беше точна. Единствената разлика от оригиналната е, че използвах истинско fromage blanc, вместо овче кисело мляко и маскарпоне...

Френски чийзкейк или Gâteau au Fromage Blanc


Продукти:

2 яйца
400 гр прясно крема сирене (fromage blanc)
60 гр кафява захар
3 лъжици царевично нишесте
настърганата кора на един лимон
1,5 супени лъжици маково семе
пудра захар за поръсване

За тестото
250 гр брашно
125 гр масло
щипка сол
щипка захар
30 мл вода

Приготвяне:

Тестото се замесва като към брашното се прибавят нарязаното на малки кубченца масло и солта. Размачкваме парченцата масло с пръсти, така че да се получат малки трохички. Правим кладенче и сипваме водата и замесваме меко тесто. Оставяме го на хладно, докато приготвяме пълнежа.

Загряваме фурната на 180 градуса.

Смесваме в голям съд сиренето, жълтъците, кората от лимона, захарта и нишестето. Разбиваме белтъците на сняг, като към тях прибяваме щипка сол. Аз използвам електрически миксер и го пускам на средната степен. Когато са вече почти стегнати и не се отделят от стените на съда, прибавяме и една супена лъжица пудра захар. Разбиваме още няколко секунди и прибявяме внимателно белтъците на сняг към другата смес. Целта е да стане пухкава хомогенна маса, в която белтъците да не са на големи бучки, но да не са и съвсем сплескани... След това разточваме тестото така че да покрива добре дъното и стените на формата със закопчалка (моята е 22 см и е дълбока 6 см) и да е с дебелина 5 мм. Слагаме го в намаслената форма и пробиваме дупки с вилица (това е обичайната практика при всички френски тарти, кишове, тарталети и тям подобните им) и изсипваме сместа.

Печем 50 мин... Вадим, оставяме да изстине извън формата. Най-добре на повдигната решетка. Не се стряскаме, ако малко спадне, наръсваме с пудра захар и сервираме .... като десерт, закуска, на следобедно кафе, чай или кой както му харесва. Сладкишът е превъзходен!

Беа казва, че може да се съхранява няколко дни в хладилник... Аз не бих се наела да валидирам това нейно твърдение :))))

No comments:

Post a Comment