tag:blogger.com,1999:blog-1170702264403056612024-03-14T09:13:10.825-07:00Топла супа - In the kitchenUnknownnoreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-117070226440305661.post-51028546517970105192011-04-29T03:38:00.000-07:002011-04-29T04:58:30.047-07:00Пролетта отново е тук.Великден също.Тази година го отбелязахме така....и така...Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-117070226440305661.post-5836164978847980052011-04-29T02:51:00.000-07:002011-04-29T04:58:58.391-07:00Отново нановоПролетно почистен и преподреден.Без претенции за уникалност, изчерпателност или редовност.Просто място, в което ми е уютно да запазвам моменти.Без амбиции, единствено и само за лично удоволствие.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-117070226440305661.post-58781620821326772062009-03-06T13:50:00.000-08:002009-03-06T14:50:16.651-08:00Чийзкейк по френскиМного ярко си спомням всяка среща с нов за мен вкус. Единственото изключение, за което не мога да си спомня кога за пръв път съм го опитала, е чийзкейкът. При това, любовта, сигурна съм, че беше от първата хапка. Обожавам този десерт, но винаги ми се е струвало невъзможен за направа в домашна обстановка.Аз по принцип съм малко на вие със сладкарските изделия. Просто вярвам, че човек е или добър Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-117070226440305661.post-6155842874922366182009-03-04T03:12:00.000-08:002009-03-04T04:17:53.610-08:00Тажин със сушени сини сливиОт няколко седмици в мен назряваше непреодолимото желание да хапна нещо арабо-магребско. Появата на Минискючето, съвсем естествено, ограничи възможността за незабавно задоволяване на този тип желания :) Необходимо ми беше около седмица внимателно обмисляне на менюто. Фаворитите сред многобройните кандидати бяха - домашен дюнер, тажин със сини сливи и табуле...Домашният дюнер, приготвен в неделя, Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-117070226440305661.post-50623821077585064132009-02-28T03:45:00.001-08:002009-03-03T00:10:18.273-08:00Зимна, но свежа салатаЗима. Мрачни и дъждовни дни.Човек има нужда от нещо, което да му лъхне свежест...В момент на вдъхновение, търсейки измежду предлаганите зеленчуци, нещо, което няма вкус на зима, сътворих ето това:Салата от кервиз и синьо сирене Продукти:15 големи, но крехки стръка кервиз150 гр синьо сирене от рода на френското Fourme D'Ambert или английското Blue Stilton30-40 гр орехови ядки2-3 супени лъжици Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-117070226440305661.post-41432235446048063222008-12-10T06:44:00.000-08:002009-03-03T00:11:17.586-08:00Кавърма Арбанашка Мозайка от Бон АпетиТова, в което винаги съм обвинявала българската кухня е липсата на въображение.При тези невероятни природни условия, които има България, всичко в нашите рецепти се върти около месо, лук, чушки и домати. (А това как при това изобилие на мляко сме успели да направим само два вида сирене и един кашкавал е съвсем друга тема... но която само потвърждава по-горното твърдение...) За по-празнично се Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-117070226440305661.post-76640682954291051592008-12-10T01:13:00.000-08:002008-12-10T02:22:14.731-08:00Повод за лична гордостХората, около мен са добре запознати с моята фобия за изпращане на картички.Едва ли има друг такъв случай, като моя.Първо, купувам картичкитe. Второ, надписвам ги (макар и с огромни интелектуални усилия - като видя празен лист и мислите ми замръзват). Трето... никога не ги пращам! Така често се случва, че някой (най-вече Ася) като дойде на гости и поразрови из моите неща да си намери нещо, което Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-117070226440305661.post-64739993264139267142008-10-27T03:12:00.000-07:002008-10-28T03:32:04.106-07:00Autumn ResolutionsВръщането ми в кухнята става бавно и прогресивно. Не мога да се похваля с нищо особено.. Тренирам с чужди идеи, които ползвам най-вече за да си възвърна mon tour de main...(А определено тренинг ми трябва, особено след епизода, в който оставих семейството без топла супа, но който за сега предпочитам да ставя неописан...)Докато се упражнявам в това как се прави тази quiche или обикновена супа Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-117070226440305661.post-50831160304096069792008-10-26T15:49:00.000-07:002008-10-26T16:00:24.662-07:00ЗавръщанеПромяната настъпи.Чудото се случи.По-прекрасно от всичко, което съм си представяла и в най-смелите си мечти.Животът сега е различен.И никога повече не би могъл да бъде както преди...Въпреки това бих искала да намирам време да правя някои от нещата, които правех преди. Да намирам време да влизам в моята кухня, да се грижа за моята тайна градина...За да мога да давам на детето си не само храната отUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-117070226440305661.post-15447707858952135592008-02-19T06:00:00.000-08:002008-02-19T06:35:48.687-08:00ПромянаЕто ме отново.След няколко месеца прекъсване. Едва месец, след като бях започнала.Връщам се, без да знам дали ще мога да продължа.Защото по времето, в което напразно и отчаяно търсех Коледния дух, се оказа, че ми се случило нещо от изключително значение.Понякога човек усеща на мига, че му се случва нещо важно.Понякога, обаче, то се случва без да разберем.Въпреки, че сме го чакали. Дълго и Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-117070226440305661.post-10917873338252108382007-12-09T08:20:00.000-08:002009-03-03T00:16:54.173-08:00Печено филе от патица с картофи а la sarladaiseНеделният кулинарен маратон завърши с едно печено филе от патица, което купих вече оформено. Това беше и идеален повод за тест на новата ми термосонда, която си самоподарих, с надеждата, че това ще събуди потъналото ми в дън земя Коледно настроение. Естествено, покупката нямаше очаквания ефект върху моето състояние, но пък за сметка на това мисля, че ще промени към по-добро резултатите ми с Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-117070226440305661.post-87292435272144226642007-12-09T08:19:00.000-08:002009-03-03T00:13:02.236-08:00Фондю от сирене Mont D'orТова е една бърза и лесна рецепта, която наскоро открих и за която откровено съжалих, че не съм срещнала по-рано. Тя е идеална алтернатива за почитателите на френското фондю, които не разполагат с уред за топене на сирене.Поради факта, че имахме гости, нямах нито време, нито условия за заснемане на крайния продукт.А за тези, които се чудят на какво точно прилича това сирене, ето малко информация Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-117070226440305661.post-84956537496985620002007-11-27T07:10:00.000-08:002007-11-27T07:29:06.745-08:00Само 27 дни до Коледа... а все още не съм усетила това празнично, приповдигнато и уютно чувство, което толкова много обичам.Може би това се дължи на бъркотията, която сами забъркахме, но която явно е заразна, защото тази Коледа наистина няма да има кой от приятелите си да поканим на прословутия печен петел с кисело зеле... Тук вече няма никой. Остана само тъгата и един куп въпроси без ясен отговор.Това, което все Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-117070226440305661.post-83294972877115167042007-11-18T04:29:00.000-08:002009-03-03T00:15:16.652-08:00Добри намеренияПодтиквана от кулинарната си амбиция, днес реших да осъществя една отдавнашна моя мечта - Boeuf Stroganov.Това е една бърза и не много сложна (на пръв поглед) рецепта от аристократичен произход, в която основната съставка е говеждото. Версиите за това как е създадена са безброй. Както и вариациите в съставките и начина на приготвяне.След като изчетох цялата си колекция готварски книги и изрових Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-117070226440305661.post-13158680540314683062007-11-17T12:03:00.001-08:002009-03-03T00:15:46.378-08:00Откриване на сезона..След една безкрайна седмица преминала в сив студ, задръствания и късно прибиране, и непредвидени разходки из задни дворове, най-накрая дойде петък!!!Петък е денят, в който семейството е отново става "пълен комплект" и това ме вдъхновява за нови кулинарни експерименти и упражнения.Както винаги, това, което ме мотивира е да готвя за хората, които обичам. Не мога да готвя само за себе си. Правя гоUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-117070226440305661.post-78806047873585339682007-11-13T04:47:00.000-08:002007-11-13T05:27:29.331-08:00НачалоЕто и моят първи опит за уеб изява ...Концепция нямам. Поне не ясно формулирана.Но както каза Ася: "Който си прекарва времето в мислене на концепции, си стои без блог!". За това реших да направя първата крачка. И да вляза в моята виртуална кухня.В нея, както във всяка една кухня, предимно ще се готви и ще се хапва.От време на време ще се мисли (т.к. освен, че е помещение за изпълнение на Unknownnoreply@blogger.com0